Pizza-kit

La Pizzettas Pizzakit

Ciao tutta la pizzaioli.                                                                                                                                             

För några decennier sedan blev jag besatt av att få till en sån pizzadeg som man inte hittar någon annanstans. Pizzadegen med den perfekta krispighet i kanterna och mjuk i mitten.
Jag har fått mängder av tips från mina vänner och bekanta. Jag åkte även i flertalgånger till självaste pizza mecka Italien för att lära mig göra den riktiga degen som jag blir nöjd med. Jag har läst alla tips jag fått. Även läst olika böcker, jag har inspirerats av alla, funderat, prov bakat, misslyckats, nästan lyckats och testat om och om igen. Och nu sedan 4 år tillbaka har vi fått fram en deg som vi känner oss väldigt nöjda med. Vi har testkört den många ggr i mina tidigare restauranger och haft flertalet testpersoner som smakat och hyllat den. En pizzadeg som inte är så mjuk som den napolitanska och inte så hård som den traditionella ”svenska”
.

När det gäller att baka pizza hemma så finns det mängder av verktyg och bakstenar/bakstål som kan komma till användning. Men jag tycker att det går lika bra med den vanliga ugnsplåten.
Nu ska vi försöka förklara hur man får till den perfekta pizzan.

Degen

Vår deg bygger på långsam jäsning ( 2 ggr varmjäsning, 1 gång kalljäsning och 1 gång varmjäsning) vilket helt klart ger den bästa smaken och rätt krispighet.
vår deg innehåller bara de naturliga råvarorna som mjöl, lite jäst, salt och vatten. Vi har testat med olika mjöl sorter och olika mängder, men tillslut hittat vi det perfekta mjölet direkt importerat från Italien.

Dags att baka

Hetta upp din ugn på max, ett par timmar innan det är dags att baka. Placera en plåt, Baksten eller vad man nu har, långt upp i ugnen. På med grilleffekten på högsta temperatur så att stålet/stenen blir riktigt riktigt hett.

Häll upp mjölet på arbetsbänken. Lyft försiktigt upp degbollen ur lådan. Utan att trycka för mycket på degen. Vi vill behålla så mycket gasblåsor som möjligt. Placera degen i högen av mjöl. Mjöla även ovansidan på degen.

Börja nu arbeta med fingrarna från mitten på degen och utåt sidorna. men spara hela tiden en kant runt om. Ha inte för bråttom utan arbeta lugnt och metodiskt inifrån och ut tills du har en pizza med vacker kant ungefär i storlek av en vanlig mattallrik. Man kan tycka att det känns som mycket mjöl med det ska det vara så. I det här läget är det nästan ett måste att ha en pizzaspade, men det går även utan. Bakar du med plåt får du använda ett bakplåtspapper som du lägger degen på och lyfter över på den heta plåten sen. Vid användning av pizzaspade,

Pudra lite durumvete på spaden om du vill och har. Då glider degen av lättare. Ta och lyft upp din deg. Skaka försiktigt av mjölet från ovansidan och placera degen på bakplåtspappret. Forma degen rund en sista gång och lägg på din topping, Tomatsåsen och mozzarellan ( OBS! Ej Buffelmozzarellan, Den toppar du pizzan efter att du tagit ut den)

När toppingen är på öppnar du ugnsluckan och skickar in pizzan direkt på stålet. Fortfarande maxeffekt och grillen på. Stäng luckan och beundra hur vackert det är när kanterna sakta stiger upp och omsluter fyllningen som en mur av kärlek. När pizzakanterna fått rätt färg så lyfter du ut den med hjälp av spaden och låter den svalna ett par tre minuter innan du kastar dig över den. 

Topping

Så vad toppar man då en pizza med?

Grunden har du fått av oss som består av:
La pizzettas superba deg, Vår bästa San marzano tomatsås, Bästa mozzarellan och Buffelmozzarella samt basilika. Pris för vår pizza-kit är 89 kr.
Sen toppar du pizzan med sånt du tycker om såklart. Oftast en sås av något slag, sen någon form av protein eller grönsak. Efter att den bakats så toppar vi ofta med lite frön, lite olja eller annat som passar till men som inte mår så bra av att bakas i ugnen.
Eller nöjer du dig med vår pizzakit och får en perfekt pizza Margherita. 
Våga experimentera! Vi på La Pizzetta gör nästan alltid det.

Ps! Glöm föralldel inte att lägga på lite flingsalt och hälla lite olivolja på efter att du tagit ut pizzan.

Vi på La Pizzetta önskar er nu alla en riktigt skön Pizzakväll och hoppas att ni gillar idéen med vår pizzakit .
Glöm inte att tagga oss när ni lägger bilder på sociala medier 🙂